2014/2015 Leto vrednote pozdravljanja in lepega govorjenja

LETO VREDNOTE POZDRAVLJANJA IN LEPEGA GOVORJENJA

Geslo: »Kdor pozdravlja tudi odzdravlja in ozdravlja!«

V torek, 18. 11. 2014 smo se skupina katehetov in nekaterih drugih faranov zbrali k srečanju in naredili petletni pastoralno duhovni načrt ter sklenili, da bomo v prihodnjih letih razmišljali in govorili o eni izmed vrednot. Tako želimo v letu 2014/2015 razmišljati in udejanjati vrednoto pozdravljanja.

S pozdravom nas lahko nekdo razveseli, osreči in sprejme v vsej naši enkratnosti, lahko nam že s pozdravom razodene od kod prihaja (če pozdravi v narečju), lahko s pozdravom razodene starostno, družbeno in morda tudi poklicno pripadnost. Najpreprostejši pozdrav, je: dobro jutro, dober dan, dober večer, zdravo, živijo, ki pomeni naj živi, serbus, ki je razširjen predvsem v Mariboru, izhaja iz latinskega servus v pomenu suženj, in sporoča, da želim biti “na uslugo”; čao (it. ciao – Sciavo, Schiavo, ki pomeni ‘Slovan’ in v prenesenem pomenu ‘suženj, služabnik’ in ima sorodno sporočilo kot serbus, biti na uslugo. V krščanstvu pa imamo posebej priljubljen pozdrav: »Hvaljen Jezus,« »Bogdaj«, »Bog te živi!«,  »boglonaj«. Navodila za otroke:

            Otroci se boste zavestno trudili pozdraviti vsakega mimoidočega, ki ga boste srečali na poti v šolo, k sveti maši, na poti v trgovino ali pa samo do prijatelja. Vsako jutro pozdravite učitelje v šoli, pri verouku katehista ali katehistinjo, župnika ali drug drugega. Če vam v dnevu uspe pozdraviti vse te ljudi, ki ste jih srečali, potem boste lahko vsako nedeljo upravičeno  okrasili smreko s svojo barvo okraska. Za vsak dan lahko obesite en okrasek, kar pomeni največ sedem okraskov na eno nedeljo. Veroučenci

  • prve skupine (1.,2.,3. razred) boste smreko krasili z modro barvo.
  • druge skupine (4.,5. razred) boste uporabili rdečo barvo,
  • tretja skupina (6.,7.,8. razred) rumeno barvo in
  • 9. razred vijolično barvo.

            Pozdravljanje pa ne velja samo za otroke, ampak tudi za vse mlade, starše, babice, dedke in tiste, ki vztrajno z molitvijo podpirate našo župnijo. Naj kot kristjani pokažemo, da adventni čas jemljemo resno in zavzeto, zato se potrudimo in pozdravimo tiste sodelavce na delovnem mestu, ki jih do sedaj nismo in tiste prodajalce, ki našega pozdrava do sedaj niso bili deležni. Prav tako naj bo letošnji adventni čas spoznanje, da se trudimo biti boljši, tistim, ki smo se jim do sedaj raje izognili.