Mladinska srečanja

Ob izdaji biltena – Oratorij 2014

Prihovška mladina – upanje in zagotovilo nadaljnjega obstoja župnije!

Mladina, vi ste mladost Cerkve, upanje in zagotovilo prihovske župnije, zato župnija pripada vam in ste zanjo odgovorni. Na vas je, ali bo v prihodnje na Prihovi cvetoče duhovno življenje ali pogorišče. Einstein je zapisal, da živimo v času popolnih sredstev in zmedenih ciljev. Kadar pa cilj ni jasen, tedaj tudi smisel ni jasen. Smisel je namreč odgovor na vprašanje »čemu živim«?

Pričujoč bilten mladinske skupine je čudovit dokaz, da gojite ljubezen do župnije, da jo s svojimi srečanji sooblikujete, z najrazličnejšimi aktivnostmi utrjujete in s svojo odgovornostjo na različne načine poživljate. Tudi apostol Pavel nas spodbuja, da je za vsako naše dejanje potrebna ljubezen. Če ta ni navzoča, potem je vse zaman. Spomnite se hvalnice ljubezni, kjer pravi apostol: »Če bi to in to znal…, če bi to in to delal…, če bi razdal vse svoje imetje… ljubezni pa ne bi imel, je vse zaman« (1 Kor 12,1-3).

Imeti ljubezen, ki se napaja ob viru Ljubezni, je dokaz, da vam je smisel na dlani, da mu sledite in se ga oklepate. Blaženi papež Janez Pavel II. je mladim na srečanju v Postojni dejal takole: “Mnogo mladih ne vidi svoje prihodnosti in se zatekajo k neurejeni zabavi, alkoholu, mamilom; drugi se zatekajo v brezbrižnost ali pa pustijo, da jih potegnejo za seboj nasilne skupine. Vse to so poskusi, kako ubežati pred notranjo praznino. Samo vera in ljubezen moreta premagati strah in znova prižgati upanje.”

Dragi mladi Prihovljani! Pred vami se odpira življenje: mnogo poti, veselja in razočaranj. Vsak sam se bo moral odločiti, ali bo zavil na levo ali desno, ali bo skrival svoje poglede in misli ter se pridružil večini s ceste ali ulice. Samo sam se lahko odločiš ali boš spregovoril o svojem življenju, pogledih, problemih in veselju. Nihče se ne more odločiti za življenje po veri namesto tebe. Nihče, niti Bog sam, te ne more prisiliti, da živiš ideale in hočeš biti pošten in dober, plemenit in odprt za velike stvari. Ne pozabite kako nujno je, da ste vključeni v mladinsko skupino in župnijo. Tukaj je izbran kraj, kjer lahko kopljete in obdelujete zemljo vašega srca, vašega življenja in jo pripravljate za dobro setev, za sprejem Boga. Ne prenehajte tkati čudovitega prta vaše mladosti, hkrati pa ne opustite tkati čudovitega prta prihovske fare. Vsak izmed vas je dragocena in skoraj nenadomestljiva nit v prtu prihovske fare. Naj bo vaše poslanstvo še naprej ustvarjalno, veselo in blagoslovljeno!

vaš župr. Slavko Krajnc